dimecres, 4 d’abril del 2012


dijous, octubre 02, 2003  
 
A la recerca del G

Jordi Puntí comentava avui al "Quadern" d'El Pais (per als no lectors habituals d’aquest diari, entre els quals em compto, resulta que els dijous hi editen i hi encarten l’almoina d’un parell de fulls dobles sobre “lletres i arts” en vernacle del nord-est –«algu és algu i encara gràcies»; gràcies, paisanos— que ni tan sols pagant es pot consultar per Internet, perquè ni es dignen digitalitzar-ho) doncs comentava Puntí –deia jo-- que a Euskal Telebista preparen un concurs estil GH per fomentar l’aprenentatge de l’euskera. Es veu que dotze persones (d’ambdós o ambtrès sexes, suposo) amb un nivell B d’euskera competiran per veure qui n’aprèn més. Puntí proposa que a TV3 facin el mateix i que tanquin dotze nois i noies a l’Ateneu Barcelonès (!) a la recerca del nivell C de català.

Puntí, perdona, però t’has quedat curt. Si hem d’engrescar la llengua hi hem de posar seriosament el coll (perdó, ha estat involuntària la quasireferència subliminal a Linda Lovelace). Com ja saps, els nivells oficials de llengua catalana no s’acaben amb el C: hi ha el D, el F, el G!!!...
i fins i tot el K (aquest molt poc engrescador, ho admeto). ¿I per què me’ls vols tancar a l’Ateneu, home de Déu? Un edifici tan antieròtic que fa feredat, almenys actualment, sense els penyistes arrauxats d’antany. Res, a la Casita Blanca i a fer treballar la llengua de valent a la recerca del... G. Que ja sabem que és mooooooolt difícil de trobar. Apa, de res pel consell. És de franc.