dimarts, 3 d’abril del 2012


dilluns, setembre 22, 2003  
La vie en rose

Martorell, dilluns 22 de setembre,19.45 h. Retransmissió en directe: per la banda dreta, a través de la finestra de l’estudi, m’arriba un concert desaforat de botzines de cotxes. Per la banda esquerra, a través de la porta oberta de la galeria, m’arriba un so alegre de música i gatzara.
Dia Europeu Sense Cotxes (majúscules, of course, preposició inclosa). La situació és una mena de happening, de performance, que no haurien ni somiat els dadaistes. Us ho puc retransmetre perquè visc a prop de la via (eufemísticament, rambla) de direcció obligada per accedir a l’A2/A7, que avui han tallat al trànsit tot lo dia –com a la resta de les vies cèntriques-- i ara hi celebren una festeta, amb lloguer de bicicletes inclòs. Els automobilistes, desviats sense avís previ (o amb la mala senyalització habitual del país) per la perifèria de la nostra bella població –ciutat, perdó--, s’estan posant neguitosos. Jo ja m’hi he posat a primera hora de la tarda. Quarts de quatre, sense dinar, i enxampada dins del cotxe fent cua darrere una altra pila de babaus motoritzats, una colla d’insolidaris, egocèntrics, insensibles, consumistes de merda tots plegats. Ja ens està bé. Massa poc, encara.

La veritat és que ni hi he pensat, al matí, que avui era el DESC (¿oi que queda bufó, amb la sigla?), però si hi hagués pensat hauria agafat el cotxe igualment. ¡Quanta imbecilitat! ¿Què en traiem, de celebrar aquesta collonada un dia l’any? Resulta que a Martorell city només hi ha UN (un de únic, un sol exemplar, un sol vehicle, coi) autobús urbà, que ja podeu pensar cada quan passa, per tant. Només serveix per passejar jubilats –amb tots els respectes-- d’una banda a l’altra del poble. Per anar a buscar receptes a l’Ambulatori, doncs, ja fa el fet. I Martorell sembla petit, però els nuclis de població estan molt dispersos i les distàncies són relativament considerables. Però no tot és demanar més transport públic, que ja està bé. Però ni que fos un servei òptim sempre hi hauria qui preferiria conduir un vehicle particular. ¿O no hi té dret? ¿O no ho fa la immensa majoria, fins i tot quan no és necessari, com per portar nens a escola amb 4x4 quan s’hi viu a deu minuts? ¿Per què no deixen de fabricar cotxes, doncs? ¿Tanquem la Seat, senyors? ¿Que què coi dic? Doncs a fer punyetes amb les hipocresies i les polítiques festivaleres. I el més bo és que si parles amb els que ho munten (polítics, guàrdia urbana) et diuen que tens raó, però com que és una cosa "a nivell" europeu... Ah, entesos, vostè perdoni. ¡Oh, Europa!

¿El títol? Ah sí; mentre passava gana dins del cotxe a la ràdio sonava La vie en rose. ¿I oi que s’avé amb el to d'aquesta nota irada?